Niels Scholten https://niels-scholten.nl Coaching & Training Fri, 21 Jul 2023 09:17:59 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 https://niels-scholten.nl/wp-content/uploads/2020/05/cropped-favicon1-32x32.png Niels Scholten https://niels-scholten.nl 32 32 (Zelf)liefde https://niels-scholten.nl/zelfliefde/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=zelfliefde Fri, 21 Jul 2023 09:17:59 +0000 https://niels-scholten.nl/?p=3005 Door aandachtig te kijken naar mijn eigen leven, in mijn werk en om mij heen, kreeg ik steeds meer zicht op patronen en gedrag. Daardoor werd het voor mij ook makkelijker om de mens en het gedrag te zien. Daarmee bedoel ik dat de persoon en het gedrag twee van elkaar losstaande dingen zijn. Wie

The post (Zelf)liefde appeared first on Niels Scholten.

]]>
Door aandachtig te kijken naar mijn eigen leven, in mijn werk en om mij heen, kreeg ik steeds meer zicht op patronen en gedrag. Daardoor werd het voor mij ook makkelijker om de mens en het gedrag te zien. Daarmee bedoel ik dat de persoon en het gedrag twee van elkaar losstaande dingen zijn. Wie iemand in essentie is hoeft niet altijd overeen te komen met het gedrag dat wordt vertoond. Persoonlijk denk ik dat veel gedrag dat mensen vertonen ontstaat uit het missen van voldoende liefde en zelfliefde. Het missen daarvan wordt vaak gezocht in liefde van een ander, maar niet door het vergroten van de zelfliefde. Terwijl ik denk dat daar een belangrijke sleutel ligt tot meer rust, vertrouwen en ontspanning.

Wie we zijn en wat we doen

In mijn optiek zit er een verschil tussen wie we zijn en wat we doen. Ook dus hoe we naar onszelf kijken, naar onze prestaties en hoe we denken dat een ander naar ons kijkt. Ik denk dat we ons als mens goed willen voelen en wanneer dit niet het geval is, we daarvoor zorgen.

Ons goed voelen

Ik denk dat we ons als mens goed willen voelen, dat we het lastig vinden wanneer dit niet zo is. Dat we ons best doen om dit gevoel zo te houden. Daarbij heb ik het idee dat hoe wij ons voelen bestaat uit een intern gedeelte en een extern gedeelte. Het interne gedeelte is hoe we naar onszelf kijken, hoe we ons voelen, zelfliefde of niet. Het externe gedeelte ligt buiten onszelf, is hoe anderen naar ons kijken, liefde of niet. De som van deze beiden bepaalt of we ons goed voelen of niet.

Waar leg je de nadruk?

Ons goed voelen zou wat mij betreft moeten komen uit onszelf en daar hoeven we niets voor te doen. Dat we in de basis oké zijn met onszelf, zonder dat er iets voor nodig is. Dat zou de basis moeten zijn, dat is hoe waardig wij onszelf vinden. Een eventuele bonus zit in onze vaardigheid, de dingen die we doen en hoe we dat zien is dan een extra. Dit zijn allemaal interne criteria, de externe criteria zijn ook een bonus, maar niet noodzakelijk om ons goed te voelen. De nadruk zou op het interne gedeelte moeten liggen, maar vaak zie je anders ontstaan. Ik leg het uit aan de hand van een simpele rekensom.

 

Intern Extern (bonus)
Waardigheid Vaardigheid (bonus) Hoe een ander ons ziet
+2 +2 +7 = 9
+7 +1 +1 = 9

In beide gevallen voelen we ons een 9, maar als je inzoomt dan zie je daadwerkelijk verschillen. In het eerste voorbeeld ligt de nadruk op het externe gedeelte en in het tweede voorbeeld op het interne gedeelte en zelfs daarin is nog onderscheid.

Extern

Nemen we dat eerste voorbeeld dan ligt de nadruk op het externe gedeelte, je voelt je goed, maar de meeste punten scoor je buiten jezelf. Op het eerste oog niks aan de hand, maar daar loert wel een groot gevaar. Jouw goed voelen ligt namelijk buiten jezelf en dat wat buiten onszelf ligt hebben we geen controle of invloed op. Het betekent dat ons goed voelen afhangt van de ander. Wanneer je dan die punten niet krijgt in het externe gedeelte, ga je daar vaker harder voor werken. Vaak zit dit in hoe anderen jou zien als persoon en jouw prestaties.

Prestaties

Wanneer we prestaties gebruiken om gezien te worden door anderen, zie je vaak verschillende patronen of gedrag ontstaan of eventueel een combinatie. Alles om te zorgen voor die prestatie.

Perfectionisme/faalangst/controle

Wanneer onze prestatie van groot belang is, willen we deze perfect doen, zodat we ons goed voelen. Vanuit deze gedachte is er geen ruimte om fouten te maken (dan komt ons presteren en goed voelen in gevaar). Wanneer we controle hebben, ontstaat het idee dat de kans op fouten kleiner is. Dit alles om te presteren en ons goed te voelen. Het gevolg is dat dit heel veel energie kost om dit voor elkaar te krijgen en veel energie kost om dit te behouden.

Streng zijn voor jezelf

Wanneer je streng bent voor jezelf, is er minder ruimte om te verslappen, is er minder ruimte om “slecht” te presteren. Dit komt jouw presteren waarschijnlijk ten goede en dus ook het goede gevoel. Ook dit kost veel energie.

Alles snel willen

Wanneer je prestatie ver in de toekomst ligt, ligt de score en jouw goed voelen ook ver in de toekomst. Je wilt je nu goed voelen en niet later. Het gevolg is dat je alles sneller wilt doen, sneller wilt om zo eerder die prestatie te leveren en je goed te voelen.

De lat steeds hoger

Wanneer jij vandaag een prestatie neerzet, geeft dit een bepaalde voldoening. Wanneer je die de dag erop neerzet, geeft het al iets minder voldoening, laat staan dat je hem dag 30 neerzet. De waarde van de prestatie neemt af. Je zult de lat hoger moeten leggen om dat eerste gevoel weer te kunnen ervaren. Als dat gevoel een te groot onderdeel is van jouw goed voelen, leg je de lat steeds hoger en hoger zonder einde.

Het is niet verkeerd om te willen presteren, maar de kunst is om te presteren zonder dat dit je algehele gevoel tenietdoet. Dat jouw presteren zo belangrijk wordt, dat wanneer je niet presteert je je slecht voelt en het gevoel van eigenwaarde laag is.

Hoe ziet de ander mij?

Wanneer je het belangrijk vindt dat anderen positief naar je kijken en over je denken, zie je vaak verschillende patronen of gedrag ontstaan of eventueel een combinatie. Alles om te zorgen dat de ander je leuk vindt.

Jezelf op de 2e plek zetten

Wanneer je jezelf op de 2e plek zet, betekent het dat je de ander op plek 1 zet. De kans is dan groot dat de ander dat weet te waarderen en dus ook jou. Het doel is bereikt dat die persoon je waardeert, maar misschien wel om de verkeerde reden.

Geen nee durven te zeggen

Deze ligt een beetje in de lijn met bovenstaande, wanneer we geen nee, maar ja zeggen dan krijgt de ander zijn zin en vindt dit prettig. Wanneer je nee zegt, kan de uitkomst wel eens anders zijn.

Confrontaties uit de weg gaan

Wanneer je een confrontatie met iemand hebt, is de kans groot dat die persoon je niet zo leuk vindt op dat moment of misschien wel een hele tijd. Wanneer je de confrontatie uit de weg gaat, is die kans veel kleiner.

Jezelf niet zijn

Wanneer je je aanpast aan de ander, heb je grote kans dat dit wordt gewaardeerd. Je beloopt alleen de kans dat het niet is wat bij jou past. Je komt zo verder van jezelf af te staan.

Net zoals presteren is het je soms aanpassen aan een ander, jezelf soms op de 2e plek zetten en even geen nee zeggen niet verkeerd, maar dit moet wel in een gezonde balans zijn. Dat het ook mogelijk voor je is de andere kant te doen. Je hoeft niet altijd de ander het naar zijn zin te maken of te pleasen.

Intern

Intern is er ook nog een verdeling tussen onze waardigheid en vaardigheid, waarbij de nadruk zou moeten liggen op je waardigheid en dat de vaardigheid een bonus is. Dat betekent dat je zeker wel mag gaan voor een bepaalde prestatie of vaardigheid, daar trots op mag zijn als je het kan of je lukt. Het moet alleen niet zo zijn dat wanneer je dat niet lukt je eigenwaarde en zelfvertrouwen volledig weg zijn.

De nadruk zou moeten liggen op je waardigheid, hoe je naar jezelf kijkt. Dat wanneer je naar jezelf kijkt tevreden bent. Dat je jezelf genoeg zelfliefde geeft. Daar ligt de sleutel tot je goed voelen. Wanneer dit goed is, krijgen de andere vlakken (vaardigheid + hoe ziet de ander mij) minder gewicht en is het makkelijker om je goed te voelen zonder dat je je in allerlei bochten moet wringen.

Zelfliefde

De sleutel zit dus in het vergroten van je zelfliefde, maar hoe doe je dat dan? Dit kan op verschillende manieren, maar het begint met zelfonderzoek. Ga jezelf (her)ontdekken, wat zijn de dingen waarvan jouw lichtje gaat schijnen?

Een andere manier om jezelf meer lief te hebben is te kijken naar wat ik noem de interne criticus. Je weet wel, dat stemmetje in je hoofd dat negatief over je praat. Wat zegt hij? Waar komt dit vandaan? Als je dat onderzoekt, kom je vanzelf op stresstriggers en belemmerende overtuigingen. Dat is weer een ingang voor verandering en meer zelfliefde.

The post (Zelf)liefde appeared first on Niels Scholten.

]]>
De klant die Astma deed https://niels-scholten.nl/de-klant-die-astma-deed/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=de-klant-die-astma-deed Thu, 20 Jul 2023 09:55:41 +0000 https://niels-scholten.nl/?p=3002 Ik mocht weer iemand begeleiden in een belemmering in zijn adem. In dit geval deed hij Astma, iets wat hij als kind ook al deed en waarvan hij nu merkte dat het weer op kwam zetten. Hij kreeg een inzicht dat nu het moment was om stappen te ondernemen, daarom vroeg hij mij om hulp

The post De klant die Astma deed appeared first on Niels Scholten.

]]>
Ik mocht weer iemand begeleiden in een belemmering in zijn adem. In dit geval deed hij Astma, iets wat hij als kind ook al deed en waarvan hij nu merkte dat het weer op kwam zetten. Hij kreeg een inzicht dat nu het moment was om stappen te ondernemen, daarom vroeg hij mij om hulp in deze zoektocht.

Astma was het startpunt van de zoektocht en ik nam hem mee in zijn manier van ademen. Door hem stil te laten staan bij zijn manier van ademen, zijn ademen te veranderen en te bespreken wat het met hem deed, kreeg hij niet alleen meer inzicht in zijn adem, maar kwamen we ook al snel uit bij het gevoel rondom de Astma.

Ik ging dieper in op de Astma. Wanneer is het ontstaan? Wat bracht de Astma jou? Vaak denken we dan aan de negatieve kanten, maar heel veel (misschien wel alles) van ons gedrag brengt ons iets positiefs, hoe vreemd het soms ook lijkt. In dit geval zorgde de Astma voor rust, aandacht, focus op hem en niet op het gezin.

In de oefening erop liet ik hem werken met het stuk ademnood, de stress die erbij komt kijken en het gevoel. In een mooie samenwerking gingen we dieper en dieper en kregen we steeds meer inzichten over het ontstaan. De ademnood tijdens de geboorte, het afgescheiden zijn van zijn moeder in de eerste nacht en daarmee het ontstaan van trauma. Zo waardevol, deze inzichten. Deze trauma’s neem je mee in de start van je leven en hebben grote invloed op het vervolg.

Het was tijd om te helen, tijd om het “verleden” te gaan helen. Ik nam hem mee naar het begin. Zijn geboorte, de ademnood die er was, de schrik, het onveilige gevoel. Vanuit een veilige omgeving in het nu waren we in dat moment. Door middel van de adem gingen we het moment herschrijven, zachter maken, verlichten. Van een onveilig naar een veilig gevoel, naar vertrouwen en zekerheid.

Door het volgen van mijn intuïtie pakte ik het boek De sleutel tot zelfbevrijding van Christiane Beerlandt. Wat heeft Astma jou te vertellen, waar ligt de oplossing? Dit gaf nog meer inzicht en input. Dit, in combinatie met wat we al wisten, maakte het tijd voor meer heling.

Ook nu gingen we vanuit een veilig nu, naar de beleving van gescheiden zijn van je moeder in je eerste nacht. Je moeder waar je 9 maanden hebt verbleven, je baken van veiligheid en overleven. Nu zo ver weg terwijl jij niks kunt, je bent afhankelijk, wat betekent dit voor jouw overleven. Vanuit die plek zijn we aan het werk gegaan en hebben we hem op de juiste plek gezet tussen hem en zijn moeder. Dichtbij genoeg om te ontvangen wat hij nodig heeft, maar niet te dichtbij om te verstikken, niet vrij te kunnen ademen. Ieder zijn eigen plek en tegelijk een plek om elkaar te ontmoeten. Dat was ook de plek waar hij zijn moeder kon en wilde vergeven. Ook hierin was de adem de weg om te vergeven, ok te zijn met wat is.

Wat was dit een waardevolle en mooie sessie, wat ben ik dankbaar dat ik hier onderdeel van mocht zijn. Een reis waarin er geheeld mocht worden, bij hem, zijn moeder, maar ik geloof ook bij mij en wij als geheel. Zulke momenten maken mijn werk prachtig in zijn veelzijdigheid, dankbaar en mooi. Ik ben hem dankbaar voor zijn kwetsbaarheid, openheid en het vertrouwen in mij.

The post De klant die Astma deed appeared first on Niels Scholten.

]]>
Hoe werkt het onderbewuste? https://niels-scholten.nl/hoe-werkt-het-onderbewuste/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hoe-werkt-het-onderbewuste Thu, 20 Jul 2023 08:47:11 +0000 https://niels-scholten.nl/?p=2996 In mijn coaching op het gebied van stress en mindset richt ik mij op het onderbewuste deel van het brein, daar zit voor mij namelijk de grootste winst. Wat wij dagelijks doen wordt grotendeels gestuurd vanuit ons onderbewuste, gelukkig maar anders zouden we waarschijnlijk nog meer stress ervaren. Ons onderbewuste is krachtig, snel, automatisch, een

The post Hoe werkt het onderbewuste? appeared first on Niels Scholten.

]]>
In mijn coaching op het gebied van stress en mindset richt ik mij op het onderbewuste deel van het brein, daar zit voor mij namelijk de grootste winst. Wat wij dagelijks doen wordt grotendeels gestuurd vanuit ons onderbewuste, gelukkig maar anders zouden we waarschijnlijk nog meer stress ervaren. Ons onderbewuste is krachtig, snel, automatisch, een database van al je levenservaringen en nog veel meer. Ons onderbewuste heeft dus een belangrijke taak en heeft veel invloed op hoe wij door het leven gaan. Dit kan voordelig zijn voor ons als mens, maar in sommige gevallen kan het ook nadelig werken. In het laatste geval kan het dan helpend zijn om het onderbewuste te herprogrammeren, zodat je een helpende uitkomst krijgt.

Hoe werkt het onderbewuste?

Ik persoonlijk denk dat wij een deel weten te beschrijven en te verklaren hoe het onderbewuste werkt, maar dat we het volledige antwoord nog steeds niet hebben. Ik zal in ieder geval mijn kijk erop geven. De belangrijkste taak van ons gehele systeem is (over)leven, al het andere is ondergeschikt aan deze belangrijke taak. Persoonlijk vind ik leven beter en positiever klinken dan overleven en zal vanaf hier ook het woord leven gebruiken. Tijdens het leven zijn er veel processen en handelingen nodig om in leven te blijven, dit geldt zowel intern als extern. Met intern bedoel ik alle processen in het lichaam en met extern bedoel ik alles wat zich afspeelt buiten jezelf. Een belangrijke speler in dit gehele proces is het onderbewuste, deze heeft veel taken om dit in goede banen te leiden en te zorgen voor leven. Het vraagt dus veel capaciteit en kracht, maar ook het onderbewuste is hier slim door te leren en vanuit die lering bepaalde taken te automatiseren, gewoontes aan te brengen wat voor energiebesparing zorgt.

Automatisme

Ik denk dat het onderbewuste bij de start van je leven al heel veel gewoonten, automatismen, overtuigingen en programma’s heeft. Zo weet het wat er moet gebeuren op het gebied van ademhaling, bloeddruk, hartslag en nog veel meer van die interne processen. Er is ook een deel dat zich vormt tijdens je leven. Door te leven kom je in aanraking met verschillende situaties en op basis van die ervaringen worden nieuwe gewoonten, automatismen en overtuigingen gevormd. Dit vormt jou als mens en geeft vorm aan jouw leven. Dit is iets waar je niet over na hoeft te denken, maar gewoon gebeurt. Waar je in het begin nog na moest denken hoe je je tanden moest poetsen, is dit nu een automatisch programma en waarschijnlijk ook op een manier die voor jou klopt, met daarbij een bepaalde overtuiging.

Leven

Zoals al eerder gezegd is alles ondergeschikt aan het leven. Ik zie daarin dan vaak twee bakjes voor me, het eerste bakje heeft het label positief gekregen en het tweede bakje negatief. Waarbij er elke keer een onderscheid wordt gemaakt in de ervaringen die we opdoen. Wanneer het leven ten goede komt, gaat het in het positieve bakje en wanneer het voor gevaar zorgt, gaat het in het negatieve bakje. En ergens heb ik het idee dat het negatieve bakje meer aandacht krijgt, dat het belangrijker wordt gemaakt. Wat voor mij ook wel weer te verklaren is, aangezien we willen blijven leven en daardoor alert moeten zijn op de dingen die we als negatief hebben ervaren.

Trauma

Bij het woord trauma hebben mensen vaak een beeld dat heel erg heftig is of ingrijpend. Denk aan een ernstig ongeluk, verlies, de dood, misbruik, mishandeling, maar in mijn optiek komt trauma voor in verschillende vormen en gradaties. Dit kunnen hele kleine dingen zijn, maar dus ook de genoemde grote voorvallen. Er ontstaat trauma wanneer iemand zich niet veilig voelt in een bepaalde situatie. Er is een situatie die als onveilig voelt waarbij vervolgens het doel is om weer in veiligheid te komen. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we de mogelijkheid om te vechten, te vluchten of helemaal niks te doen met de hoop dat het overgaat. Deze mogelijkheden staan ook wel bekend om de fight, flight en freeze-reacties, waarbij in de eerste 2 gevallen stress wordt aangemaakt om te handelen. In het laatste geval doet je systeem “niks”. Het onveilige gevoel draagt niet bij aan het belangrijkste doel en dat is leven. Daarom zal het onderbewuste dit voorval opslaan als onveilig (trauma).

Harde schijf

Het onderbewuste is soms net een harde schijf, het is een database van al jouw levenservaringen met de markeringen positief en negatief. Waarbij er bij de negatieve ervaringen acties worden verlangd. Dit is ook de reden dat het kan zijn dat je op bepaalde momenten in je leven onbewust een fight, flight of freeze reactie hebt die je op dat moment niet kan verklaren. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat er een situatie voordoet die voor jouw onderbewuste soortgelijk is aan een eerdere onveilige situatie in je leven. Toen moest er gehandeld worden en nu ook, en die handeling wordt onbewust in gang gezet. In de basis is dit natuurlijk prettig, aangezien dit systeem bijdraagt aan jouw leven. Alleen zijn er bepaalde momenten waarbij het niet meer nodig of helpend is om die trigger te hebben.

Slapende honden bijten niet

Vaak gebruik ik onderstaand voorbeeld om mensen een beter beeld te geven van het onderbewuste, gewoonten, automatismen, overtuigingen en programma’s. In een ruimte zitten Daan, Ruben en Anna, en alle drie hebben ze logischerwijs een ander leven achter zich. Gaan we kijken hoe hun relatie is tot honden, dan zien we het volgende; Daan is opgegroeid zonder honden, maar is wel toen hij klein was gebeten door een hond. Ruben is net zoals Daan opgegroeid zonder honden, maar heeft gelukkig niet de ervaring gehad dat hij is gebeten door een hond. Wanneer we kijken naar Anna, dan zien we dat ze wel is opgegroeid met honden en dat ze dit als zeer prettig heeft ervaren. Kortom, 3 verschillende personen, met verschillende achtergronden en levenservaringen. Wanneer er vervolgens in die ruimte een hond wordt binnengelaten, heb je grote kans dat de 3 personen de hond anders ervaren. Daan heeft een negatieve ervaring gehad in het verleden en waarschijnlijk zal zijn systeem alert worden, door bijvoorbeeld afstand te nemen. Ruben heeft een meer neutrale ervaring gehad met honden en zo zal zijn reactie misschien ook zijn, door te blijven zitten. Anna heeft daarentegen positieve ervaringen met honden en zal positief reageren op de hond, ze loopt naar de hond toe om hem te aaien.

Stress en belemmerende overtuigingen

In mijn werk kijk ik vooral samen met de klant naar hetgeen dat stress geeft en welke belemmerende overtuiging er waarschijnlijk zit. Beter gezegd gaan we kijken wat er ontstresst mag worden en welke helpende overtuiging de klant zal helpen. Als we kijken naar het voorbeeld van de hond en de situatie van Daan, dan zal hij waarschijnlijk geholpen zijn om de stresstrigger op honden te ontstressen. Daarnaast is de kans groot dat hij belemmerende overtuigingen heeft op honden zoals bijvoorbeeld; honden zijn slecht, honden zijn vals, honden zijn gevaarlijk etc. Deze veranderen in een helpende overtuiging zoals; honden zijn lief, zal hem helpen. Door de stresstrigger te ontstressen en helpende overtuigingen te installeren, zal Daan anders reageren op honden. Het voorbeeld van de hond is er om een idee te geven hoe het onderbewuste werkt, hoe stress ontstaat en wat er gebeurt. Zo zijn er tal van voorbeelden te beschrijven van stresstriggers en belemmerende overtuigingen.

The post Hoe werkt het onderbewuste? appeared first on Niels Scholten.

]]>
Verandering https://niels-scholten.nl/verandering/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=verandering Thu, 04 Aug 2022 08:00:42 +0000 https://niels-scholten.nl/?p=2631 Naast mijn naam zijn er andere elementen verwerkt in het logo, het rondje in het midden, de cirkels rondom dit rondje. Ze hebben meerdere betekenissen en staan o.a. voor het fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam. Daarnaast staan de cirkels ook voor eenheid, energie, trilling, beweging en verandering. Verbinding Ik ben ervan overtuigd dat alles met elkaar verbonden is.

The post Verandering appeared first on Niels Scholten.

]]>
Naast mijn naam zijn er andere elementen verwerkt in het logo, het rondje in het midden, de cirkels rondom dit rondje. Ze hebben meerdere betekenissen en staan o.a. voor het fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam. Daarnaast staan de cirkels ook voor eenheid, energie, trilling, beweging en verandering.

Verbinding

Ik ben ervan overtuigd dat alles met elkaar verbonden is. Dat is zo op klein niveau wanneer je kijkt naar de individu. Wanneer je jezelf eens bekijkt dan besta je uit zoveel kleinere dingen, maar alles heeft met elkaar te maken en staat met elkaar in verbinding.

Ik denk dat dit in principe uiteindelijk ook geldt op veel grotere schaal. Wanneer je verder gaat uitzoomen is er diezelfde verbinding. Die verbinding is er tussen mensen, dieren, de natuur. Wanneer je kijkt naar een rondje of een cirkel dan is deze ook oneindig en is er de verbinding.

Energie

Kijk je naar de natuur, waar we als mens ook onderdeel van zijn dan bestaat het uit energie. Alles wat in en rondom ons heen is, bestaat uit energie. Energie is de gezamenlijke deler die we hebben. Energie is om ons heen, maar ook in ons. Dit betekent dat ik energie ben, mijn klanten energie zijn en dat er tussen ons een uitwisseling plaats vindt van energie. Dat er een verandering in energie is.

Daarbij heb je verschillende soorten energie, met een bepaalde manier van trillingen. De ene trilling zorgt voor een andere manier van trilling bij de ander, het zorgt voor beweging en verandering.

Verandering

Een beweging, een verandering door middel van samenspel. Een beweging of verandering die je in gang kan zetten door de stap te zetten om coaching te gaan volgen. Dat zorgt voor verandering dat zorgt voor het rimpel effect.

Zie het voor je als een steen die je in het water gooit. Je ziet rondom de steen verandering, je ziet beweging die begint op het punt waar je de steen in het water hebt gegooid. Alleen stopt het niet daar, de beweging zet zich voort door het water heen, het spreidt zich uit. De steen hoeft niet eens zo groot te zijn om dit voor elkaar te krijgen, je hoeft de steen alleen maar op te pakken en te gooien.

Wees zelf de verandering, pak die steen op en gooi hem. Kijk eens wat het doet, aanschouw wat er verandert.

The post Verandering appeared first on Niels Scholten.

]]>
Energetisch https://niels-scholten.nl/energetisch/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=energetisch Thu, 04 Aug 2022 07:30:51 +0000 https://niels-scholten.nl/?p=2629 Naast mijn naam zijn er andere elementen verwerkt in het logo, het rondje in het midden, de cirkels rondom dit rondje. Ze hebben meerdere betekenissen en staan o.a. voor het fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam. In mijn werk als welzijnscoach werk ik samen met mijn klanten op deze lagen, de ene is duidelijker dan

The post Energetisch appeared first on Niels Scholten.

]]>
Naast mijn naam zijn er andere elementen verwerkt in het logo, het rondje in het midden, de cirkels rondom dit rondje. Ze hebben meerdere betekenissen en staan o.a. voor het fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam. In mijn werk als welzijnscoach werk ik samen met mijn klanten op deze lagen, de ene is duidelijker dan de andere. De minste tastbare is vaak het energetische lichaam, bij fysiek, mentaal en emotioneel hebben we een duidelijker beeld.

Energiecentra

Dat wil niet zeggen dat het energetische lichaam er niet is. In verschillende beschavingen en culturen wordt er gesproken over dit lichaam. Daar wordt dan vaak over chakra’s gesproken of andere benamingen, maar vaak is de overeenkomst dat het over energiecentra gaat. Het is een wereld die voor de wetenschap en daardoor ook vaak voor de mind nog onbekend is, maar ook daarin zie je steeds meer een verschuiving ontstaan en ontdekt men steeds meer. Wat we niet kunnen denken wil niet zeggen dat het niet bestaat, zo is mijn idee hierover.

Beweging

Wanneer iets doorloopt, iets stroomt, dan heeft het een vloeiende beweging, geen oponthoud. Dit werkt ook zo met energie. Wanneer dit zijn natuurlijke weg kan vinden stroomt het, is het in beweging en werkt het. Wanneer er ergens een blokkade ontstaat dan stroomt het niet, het beweegt niet, het zorgt voor oponthoud en het zal zich uiten op een manier die minder helpend is. Zo werkt dat ook met de energie in jouw energetisch lichaam.

Stroomt het energetische lichaam bij jou of zit het ergens vast? Hoe zou het zijn als dit beter zijn weg vindt en dat het beter stroomt?

The post Energetisch appeared first on Niels Scholten.

]]>
Mentaal https://niels-scholten.nl/mentaal/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=mentaal Thu, 04 Aug 2022 07:00:44 +0000 https://niels-scholten.nl/?p=2627 Naast mijn naam zijn er andere elementen verwerkt in het logo, het rondje in het midden, de cirkels rondom dit rondje. Ze hebben meerdere betekenissen en staan o.a. voor het fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam. In mijn werk als welzijnscoach werk ik samen met mijn klanten op deze lagen, de ene is duidelijker dan

The post Mentaal appeared first on Niels Scholten.

]]>
Naast mijn naam zijn er andere elementen verwerkt in het logo, het rondje in het midden, de cirkels rondom dit rondje. Ze hebben meerdere betekenissen en staan o.a. voor het fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam. In mijn werk als welzijnscoach werk ik samen met mijn klanten op deze lagen, de ene is duidelijker dan de andere. Mentaal weten we vaak wel te plaatsen dat het in het hoofd afspeelt, het is alleen niet zo tastbaar als het fysieke lichaam.

Overtuigingen

Dat wil niet zeggen dat hij minder belangrijk is, uiteindelijk zijn alle lichamen even belangrijk vind ik. Wanneer er een onbalans is bij één van de vier dan zal je dit merken. Uiteindelijk is alles verbonden en heeft alles invloed op elkaar, het is een dans die continu in beweging is. Het mentale lichaam bevat het denken, jouw waarheden en overtuigingen. Deze worden op verschillende manieren gevormd, door de dingen die je meemaakt, de mensen om je heen etc. Wat je denkt heeft invloed op jouw handelen, hoe je het leven ervaart, jouw gezondheid en welzijn.

Negatief denken

Stel je maar eens voor wanneer je vaak te maken hebt met negatief denken. Je negatieve gedachtes hebt over jezelf en/of over de wereld om je heen. Hoe ervaar je dan het leven en hoe handel je in zulke momenten? En stel je dan eens voor wanneer je positieve gedachten hebt, hoe voel je, je dan, hoe is je handelen en hoe ervaar je dan het leven? Wat komt er op je pad en wat trek je je aan? Het mentale lichaam wordt door verschillende omstandigheden gevormd, maar dat wil zeker niet zeggen dat je mentaal niet kan veranderen.

Hierbij is het goed om te weten dat we een bewust — en een onderbewust deel hebben. Veel mensen hebben het idee dat we veel bewust doen, maar schijn bedriegt. Wat we bewust doen is tussen de 1% — 5%, onbewust is tussen de 95% — 99%. Gelukkig maar, want anders zouden er nog meer mensen zijn die overspannen zijn. Het is daarom wel goed om te weten dat de grootste en krachtigste verandering zit op het onderbewuste.

Welke mentale uitdagingen ondervind je en waarin zou je willen veranderen? Welke negatieve, belemmerende overtuigingen heb je?

The post Mentaal appeared first on Niels Scholten.

]]>
Emotioneel https://niels-scholten.nl/emotioneel/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=emotioneel Thu, 04 Aug 2022 06:30:10 +0000 https://niels-scholten.nl/?p=2625 Naast mijn naam zijn er andere elementen verwerkt in het logo, het rondje in het midden, de cirkels rondom dit rondje. Ze hebben meerdere betekenissen en staan o.a. voor het fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam. In mijn werk als welzijnscoach werk ik samen met mijn klanten op deze lagen, de ene is duidelijker dan

The post Emotioneel appeared first on Niels Scholten.

]]>
Naast mijn naam zijn er andere elementen verwerkt in het logo, het rondje in het midden, de cirkels rondom dit rondje. Ze hebben meerdere betekenissen en staan o.a. voor het fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam. In mijn werk als welzijnscoach werk ik samen met mijn klanten op deze lagen, de ene is duidelijker dan de andere. Zo kunnen we wel een voorstelling maken bij de emoties blijdschap, plezier, angst, verdriet en boosheid.

Alle vier de lichamen hebben een samenhang en verbinding en hebben invloed op elkaar, daarbij is het regelmatig de vraag welke beïnvloed welke en hoe is de volgorde daarin. Zijn het bijvoorbeeld de emoties die de gedachten vormen of is het misschien andersom? Of zorgt een bepaalde fysieke ervaring voor een emotie dat zorgt voor een gedachte en dat zorgt weer voor… Uiteindelijk is het in mijn optiek belangrijk dat er een balans is in alles en is het ook belangrijk om te werken met het emotionele lichaam.

Emoties onderdrukken

De emoties die we ervaren hebben een doel, hebben een functie, maar soms kan het zijn dat bepaalde emoties niet meer dienend zijn, maar nog wel worden getriggerd. Het kan ook zijn dat bepaalde emoties niet de juiste aandacht hebben gekregen. Dat ze zijn weggedrukt of dat ze worden onderdrukt. De emoties zitten er nog steeds en ik heb de overtuiging dat emoties de aandacht moeten krijgen die ze verdienen. Dat het niet onderdrukt wordt of dat ze onderdrukt worden. Dit heeft een negatief gevolg voor je gezondheid en welzijn.

Emoties er laten zijn

Het kan ook zijn dat je bepaalde emoties niet van jezelf mag toelaten of dat het voor je idee maatschappelijk niet gewenst is. Dat je op bepaalde momenten niet verdrietig mag zijn of dat je, je woede niet kan of mag toelaten. Dat je emoties gaat opkroppen en dat ze op dat moment niet tot uiting komen, is dat niet een vorm van zelf afwijzing? Je zegt nee tegen iets wat van jou is, je zegt dat er iets van jou niet mag zijn.

Het is daarom gezond en goed voor jouw welzijn om aan de slag te gaan met jouw emoties. Door te werken met je emoties word je er beter in. Emoties krijgen meer de ruimte, ze kunnen opgelost worden en je wordt beter in het omgaan van emoties, in welke vorm dan ook.

Heb je een uitdaging op het gebied van emoties? Je ervaart ze te heftig of heb je het idee dat je juist emotioneel vastzit of dat je emoties te weinig ervaart? Maak er werk van, werk aan je welzijn en gezondheid.

The post Emotioneel appeared first on Niels Scholten.

]]>
Fysiek https://niels-scholten.nl/fysiek/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fysiek Thu, 04 Aug 2022 06:15:41 +0000 https://niels-scholten.nl/?p=2623 Naast mijn naam zijn er andere elementen verwerkt in het logo, het rondje in het midden, de cirkels rondom dit rondje. Ze hebben meerdere betekenissen en staan o.a. voor het fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam. In mijn werk als welzijnscoach werk ik samen met mijn klanten op deze lagen, de ene is duidelijker dan

The post Fysiek appeared first on Niels Scholten.

]]>
Naast mijn naam zijn er andere elementen verwerkt in het logo, het rondje in het midden, de cirkels rondom dit rondje. Ze hebben meerdere betekenissen en staan o.a. voor het fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam.

In mijn werk als welzijnscoach werk ik samen met mijn klanten op deze lagen, de ene is duidelijker dan de andere. Een van de lagen waarop gewerkt wordt, wordt het fysieke gedeelte. De meeste mensen hebben wel een beeld bij het fysieke lichaam.

Het lichaam

Dit is niet zo gek, wanneer mensen hier een duidelijk beeld van hebben, want iedereen kan andere mensen zien en zichzelf als ze voor een spiegel staan. Dan is de beeldvorming makkelijk gevormd. Het lichaam is zichtbaar en tastbaar, je kunt het letterlijk vastpakken. Je kunt het lichaam niet alleen vastpakken, maar je kunt het ook observeren. Hoe we ons lichaam gebruiken zegt veel over ons. Iemand die stress doet gebruikt zijn lichaam anders dan iemand die ontspannen is. Wanneer een persoon perfectionisme doet, zie je dit ook vaak terug in het lichaam vergeleken met iemand die onnauwkeurig is.

Wat zegt jouw lichaam?

Het lichaam heeft ons zoveel te vertellen. Door dit te analyseren en aan te passen kun je daar al veel winst behalen. Wanneer je hard bent voor jezelf, zal je dit ook zijn voor je lichaam. Ga je aan het werk met zachter zijn voor je lichaam, zal je dit ook op andere vlakken zijn. Heb je moeite met loslaten, dan zullen er plekken zijn waar je vasthoudt en zal zich dat uiten in je lichaam. Hoe fijn zou het dan zijn wanneer je gaat leren hoe je fysiek los kan laten, word je dan ook niet beter in het kunnen loslaten?

Alles is met elkaar verbonden, wanneer je werkt aan je fysiek zal je dit niet alleen fysiek merken. Maak werk van jouw welzijn en gezondheid.

The post Fysiek appeared first on Niels Scholten.

]]>
Niels Scholten https://niels-scholten.nl/niels-scholten/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=niels-scholten Thu, 04 Aug 2022 06:00:12 +0000 https://niels-scholten.nl/?p=2615 Voor mij was het gebruiken van mijn naam het meest passende voor mijn bedrijf, uiteindelijk ben ik de persoon die werkzaam is in het bedrijf, daarbij is het goed om op te merken dat ik niet het bedrijf ben. Sowieso is dat een goede vraag, wie ben ik, maar daarover later meer. Toen ik mijn

The post Niels Scholten appeared first on Niels Scholten.

]]>
Voor mij was het gebruiken van mijn naam het meest passende voor mijn bedrijf, uiteindelijk ben ik de persoon die werkzaam is in het bedrijf, daarbij is het goed om op te merken dat ik niet het bedrijf ben. Sowieso is dat een goede vraag, wie ben ik, maar daarover later meer. Toen ik mijn logo ging ontwikkelen wilde ik mijn initialen terug laten komen. De N is duidelijk en zichtbaar, maar kun je ook de S terugvinden in het logo?

Ik ben…

Tijdens mijn workshops stellen mensen zich in het begin voor, hier valt me op dat veel mensen zich voorstellen met: ik ben en dan gevolgd door hun naam. Vaak komt hierop weer een vervolg, hun beroep. Dan krijg je bijvoorbeeld; Ik ben Piet en ik ben accountant. Vroeger deed ik dit ook en, heel soms nog, onbewust ook, maar ik stel me vaak voor als volgt: Mijn naam is Niels en ik ben werkzaam als welzijnscoach. Wie we zijn en wat we doen (rollen, strategieën etc.) is in mijn optiek een groot verschil, deze zaken duidelijker scheiden, en zorgt uiteindelijk voor meer rust.

Wanneer ik dit probeer uit te leggen krijg ik veelal de vraag wie ik dan denk dat ik ben. Ik krijg vaak het idee dat deze vraag wordt gesteld omdat ze graag het antwoord willen hebben voor hunzelf. Hierin ligt, denk ik, de uitnodiging om dit zelf te gaan onderzoeken. Vind daarin je eigen waarheid, maar de mijne is op dit moment dat ik energie en liefde ben.

Wat ik doe…

Wat ik doe, is een ander verhaal, in het leven hebben we verschillende rollen, strategieën, overtuigingen etc. Dat is niet wie ik ben, maar wat ik doe. Als ik zou zeggen dat ik een welzijnscoach ben, spreek ik dan de waarheid? Ben ik een welzijnscoach dat is toch iets wat ik doe? Ik denk dat dit in principe opgaat voor vele dingen in het leven. Wanneer ik het ga onderzoeken kom ik tot de conclusie dat we heel veel dingen doen, maar het niet zijn.

Zo neem ik even als bijvoorbeeld: ziekten.
In mijn werk kom ik veel mensen tegen die zeggen dat ze astma, apneu, depressie, burn-out, hoofdpijn, migraine etc. hebben. Ik denk niet dat ze het hebben, maar dat ze het doen. Daarin zit qua woorden een klein verschil, maar de impact is groot.

Jouw identiteit…

Stel je nou eens voor dat je iets hebt, dan is het onderdeel van jou en maakt het onderdeel uit van jouw identiteit, hoe je jezelf ziet. Hoe lastig is het om afstand te doen hoe je jezelf ziet, hoe lastig is het afstand te doen van een onderdeel van je identiteit? Ik denk heel lastig, dus is het ook lastig om afstand te doen van astma, apneu, depressie, burn-out, hoofdpijn, migraine etc.

Wie ben ik en wat doe ik…? Op de vraag wie ben ik heb ik al antwoord gegeven, wil je meer weten wat ik doe? Lees dan meer over mij en mijn diensten op mijn website. Wie ben je en wat doe je?

The post Niels Scholten appeared first on Niels Scholten.

]]>
Migraine / Hoofdpijn https://niels-scholten.nl/migraine-hoofdpijn/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=migraine-hoofdpijn Mon, 18 Jul 2022 07:59:12 +0000 https://niels-scholten.nl/?p=2555 Veel mensen hebben er mee te maken, maar het is niet altijd duidelijk en helder waar de klachten vandaan komen. Het gevolg is bekend, maar niet de oorzaak. Het is wel opvallend dat wanneer mensen aan de slag gaan met hun manier van ademen de klachten verdwijnen of verminderen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn

The post Migraine / Hoofdpijn appeared first on Niels Scholten.

]]>
Veel mensen hebben er mee te maken, maar het is niet altijd duidelijk en helder waar de klachten vandaan komen. Het gevolg is bekend, maar niet de oorzaak. Het is wel opvallend dat wanneer mensen aan de slag gaan met hun manier van ademen de klachten verdwijnen of verminderen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn zoals; vernauwde bloedvaten, verstoorde PH-balans, spierspanning nek of schouders, te veel stress.

Vernauwde bloedvaten

Bij een verkeerde manier van ademen kan het tot gevolg hebben dat de bloedvaten gaan vernauwen, zo ook in de hersenen, het gevolg is dat er minder bruikbare zuurstof in de hersenen komt. Dit kan tot gevolg hebben dat je sneller duizelig bent en/of hoofdpijn, migraine ervaart.

PH-balans

Door een versnelde ademhaling ontstaat er een onbalans tussen zuurstof en koolzuur en dit doet de PH-waarden in je bloed veranderen. Je lichaam zal hierop reageren en wil de PH-waarden weer stabiliseren, als gevolg daarvan kun je vermoeidheid ervaren, maar ook hoofdpijn.

Spierspanning nek of schouders

Het middenrif is de ademhalingsspier die je wilt gebruiken tijdens het ademen, wanneer we grotere inspanning leveren kunnen we de hulpademhalingsspieren in de nek of schouders gebruiken. Hier is niks mis mee, als dit maar tijdelijk is. Wanneer je dit lange tijd gedurende de dag doet, worden de hulpademhalingsspieren in de nek of schouders overbelast en gaan vastzitten. Dit komt de nek of schouders niet ten goede en dit kan hoofdpijn en/of migraine veroorzaken.

Stress

Mensen die te veel stress ervaren hebben een adempatroon dat versneld is en hoog in het lichaam plaats vindt. Daarmee krijg je hetzelfde effect als bovenstaand staat benoemd. Je ademt hoog, snel en gebruikt de hulpademhalingsspieren in de nek of schouders te veel en te vaak. Een probleem voor nek, schouders, hoofdpijn en migraine.

Medicatie is in zulke gevallen een pleister voor de wond, maar het pakt niet de oorzaak aan. Ga met je adem aan de slag en je zult het verschil gaan merken. De hoofdpijn of migraine wordt minder of verdwijnt helemaal.

Wil je werk maken van jouw manier van ademen en je gezondheid? Neem dan contact met mij op.

The post Migraine / Hoofdpijn appeared first on Niels Scholten.

]]>