Mediteren

Onderstaan een vrije vertaling van de uitleg die yogainternational.com geeft.

Mediteren is een techniek om de geest te laten rusten en een bewustzijnsstaat te bereiken die anders is dan de waaktoestand. Het is een middel om alle niveaus van onszelf te doorgronden en uiteindelijk het centrum van bewustzijn binnen in te ervaren.

Tijdens de dag ben je met van alles en nog wat bezig, daarbij heeft vaak de geest (gedachten) de vrije hand om van alles tegen je te zeggen. Hiervan ben je je vaak niet van bewust. Door middel van meditatie word je je bewust van jouw geest (gedachten). Je wordt dan bewust van je geest (gedachten), waarbij je de mogelijkheid hebt om deze te aanschouwen en zonder oordeel waar te nemen. Op deze manier word je meer bewust van je handelen en kan je hieraan werken daar waar nodig.

Het trainen van je geest is niet gemakkelijk en vraagt oefening, maar dit geldt voor vele dingen in ons leven. Niemand kon direct al praten, lopen, fietsen en ga zo nog maar even door. Dus dit is niet een reden om niet te beginnen met mediteren en uiteindelijk is het resultaat dat jij baas bent over jezelf en niet jouw gedachten.

Waarom is mediteren goed voor je?

Dat mediteren goed voor je is, is wetenschappelijk bewezen (later in dit stuk een aantal voordelen).  Dat is toch al voldoende om er mee te beginnen? Mocht je nog niet overtuigd zijn dan is het grootste voordeel al eerder benoemd, maar jij neemt de leiding weer in handen en niet je geest. Door te mediteren verhoog jij je bewustzijn en zie je bepaalde denkpatronen. Je neemt dan gedachten waar, maar je neemt ze niet meer aan als de waarheid en dit zal een groot verschil maken in je leven. Het kan misschien zijn dat je het niet helemaal voelt, wat er wordt beschreven en dat is ook de reden waarom je het moet voelen en ervaren. Bepaalde dingen zijn moeilijker uit te leggen en te begrijpen en kan je alleen maar tot je nemen door het zelf te ervaren.

Hoe ga ik mediteren?

Trek je geitenwollen sokken aan, een hippie broek, drink groene thee en brand wierook en je hebt een goed begin. Dit alles is natuurlijk de grootste onzin, maar soms nog wel de associatie met mediteren. Iedereen kan mediteren, waarbij er verschillende vormen en mogelijkheden zijn. Één van deze mogelijkheden is de Gassho techniek van de grondlegger (Mikao Usui) van Reiki. Deze techniek is vrij simpel in de oorsprong en kan een goed begin zijn voor een beginner. Deze techniek kan je hier downloaden.

Een andere mogelijkheid om mediteren te leren is een manier hoe ik zelf ook begonnen ben met mediteren. Op de muziekdienst Spotify staat een cursus genaamd “leer mediteren in 4 weken” van Robert Bridgeman.

Mediteren is goed voor de mens

Ik ga er eigenlijk wel vanuit dat je overtuigd bent dat mediteren goed is voor je en dat het een mooie aanvulling is op je leven, maar je hebt altijd de lezer die zich niet zomaar wat laat aanpraten. Daar ben ik ook blij mee, want je moet niet alles geloven wat je verteld wordt en daarom zeg ik nogmaals; ga het doen, ga het zelf ervaren. Om je toch nog iets meer te overtuigen zal ik een aantal voordelen opnoemen die voortkomen uit onderzoeken.

Meer emotionele balans

Mensen die mediteren hebben een blijvende emotionele balans. Dit wil zeggen dat jij je emotie beter onder controle hebt.

Betere focus

Door mediteren kan je beter leren, informatie verwerken, je bent creatiever en gebruik je beide hersenhelften. Daarnaast filter je de informatie uit de omgeving.

Je wordt gelukkiger

Door middel van mediteren leg je meer verbindingen tussen beide hersenhelften. Dit zorgt ervoor dat je gelukkiger bent.

Voorkomen van depressie

Mensen met depressies leven vaak in het verleden of in de toekomst. Door te mediteren kom je meer in het heden en nu. Daardoor maak je je minder zorgen.

Sterker immuunsysteem

Je immuunsysteem wordt versterkt door meditatie, waardoor je minder snel ziek wordt, maar ook sneller herstelt.

Minder angst

Uit onderzoek blijkt dat mensen die mediteren ook minder angst ervaren.

Naast bovengenoemde voordelen zijn er nog meerdere te benoemde, zoals lagere bloeddruk, minder eenzaamheid en beter slapen. Dus alle reden om vandaag nog te beginnen met mediteren.