De klant die Astma deed

De klant die Astma deed

Ik mocht weer iemand begeleiden in een belemmering in zijn adem. In dit geval deed hij Astma, iets wat hij als kind ook al deed en waarvan hij nu merkte dat het weer op kwam zetten. Hij kreeg een inzicht dat nu het moment was om stappen te ondernemen, daarom vroeg hij mij om hulp in deze zoektocht.

Astma was het startpunt van de zoektocht en ik nam hem mee in zijn manier van ademen. Door hem stil te laten staan bij zijn manier van ademen, zijn ademen te veranderen en te bespreken wat het met hem deed, kreeg hij niet alleen meer inzicht in zijn adem, maar kwamen we ook al snel uit bij het gevoel rondom de Astma.

Ik ging dieper in op de Astma. Wanneer is het ontstaan? Wat bracht de Astma jou? Vaak denken we dan aan de negatieve kanten, maar heel veel (misschien wel alles) van ons gedrag brengt ons iets positiefs, hoe vreemd het soms ook lijkt. In dit geval zorgde de Astma voor rust, aandacht, focus op hem en niet op het gezin.

In de oefening erop liet ik hem werken met het stuk ademnood, de stress die erbij komt kijken en het gevoel. In een mooie samenwerking gingen we dieper en dieper en kregen we steeds meer inzichten over het ontstaan. De ademnood tijdens de geboorte, het afgescheiden zijn van zijn moeder in de eerste nacht en daarmee het ontstaan van trauma. Zo waardevol, deze inzichten. Deze trauma’s neem je mee in de start van je leven en hebben grote invloed op het vervolg.

Het was tijd om te helen, tijd om het “verleden” te gaan helen. Ik nam hem mee naar het begin. Zijn geboorte, de ademnood die er was, de schrik, het onveilige gevoel. Vanuit een veilige omgeving in het nu waren we in dat moment. Door middel van de adem gingen we het moment herschrijven, zachter maken, verlichten. Van een onveilig naar een veilig gevoel, naar vertrouwen en zekerheid.

Door het volgen van mijn intuïtie pakte ik het boek De sleutel tot zelfbevrijding van Christiane Beerlandt. Wat heeft Astma jou te vertellen, waar ligt de oplossing? Dit gaf nog meer inzicht en input. Dit, in combinatie met wat we al wisten, maakte het tijd voor meer heling.

Ook nu gingen we vanuit een veilig nu, naar de beleving van gescheiden zijn van je moeder in je eerste nacht. Je moeder waar je 9 maanden hebt verbleven, je baken van veiligheid en overleven. Nu zo ver weg terwijl jij niks kunt, je bent afhankelijk, wat betekent dit voor jouw overleven. Vanuit die plek zijn we aan het werk gegaan en hebben we hem op de juiste plek gezet tussen hem en zijn moeder. Dichtbij genoeg om te ontvangen wat hij nodig heeft, maar niet te dichtbij om te verstikken, niet vrij te kunnen ademen. Ieder zijn eigen plek en tegelijk een plek om elkaar te ontmoeten. Dat was ook de plek waar hij zijn moeder kon en wilde vergeven. Ook hierin was de adem de weg om te vergeven, ok te zijn met wat is.

Wat was dit een waardevolle en mooie sessie, wat ben ik dankbaar dat ik hier onderdeel van mocht zijn. Een reis waarin er geheeld mocht worden, bij hem, zijn moeder, maar ik geloof ook bij mij en wij als geheel. Zulke momenten maken mijn werk prachtig in zijn veelzijdigheid, dankbaar en mooi. Ik ben hem dankbaar voor zijn kwetsbaarheid, openheid en het vertrouwen in mij.

Niels Scholten | Niels Scholten Coaching & Training

Coaching, trainingen, begeleiding en sparringpartner en meer, als eigenaar heb je meerdere rollen te vervullen. Daarbij is de ene rol leuker, geeft energie en gaat je “goed” af en de andere geeft meer uitdaging. Zo is het schrijven van blogs een combinatie van uitdagend, maar ook leuk :)