Migraine / Hoofdpijn

Migraine / Hoofdpijn

Veel mensen hebben er mee te maken, maar het is niet altijd duidelijk en helder waar de klachten vandaan komen. Het gevolg is bekend, maar niet de oorzaak. Het is wel opvallend dat wanneer mensen aan de slag gaan met hun manier van ademen de klachten verdwijnen of verminderen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn zoals; vernauwde bloedvaten, verstoorde PH-balans, spierspanning nek of schouders, te veel stress.

Vernauwde bloedvaten

Bij een verkeerde manier van ademen kan het tot gevolg hebben dat de bloedvaten gaan vernauwen, zo ook in de hersenen, het gevolg is dat er minder bruikbare zuurstof in de hersenen komt. Dit kan tot gevolg hebben dat je sneller duizelig bent en/of hoofdpijn, migraine ervaart.

PH-balans

Door een versnelde ademhaling ontstaat er een onbalans tussen zuurstof en koolzuur en dit doet de PH-waarden in je bloed veranderen. Je lichaam zal hierop reageren en wil de PH-waarden weer stabiliseren, als gevolg daarvan kun je vermoeidheid ervaren, maar ook hoofdpijn.

Spierspanning nek of schouders

Het middenrif is de ademhalingsspier die je wilt gebruiken tijdens het ademen, wanneer we grotere inspanning leveren kunnen we de hulpademhalingsspieren in de nek of schouders gebruiken. Hier is niks mis mee, als dit maar tijdelijk is. Wanneer je dit lange tijd gedurende de dag doet, worden de hulpademhalingsspieren in de nek of schouders overbelast en gaan vastzitten. Dit komt de nek of schouders niet ten goede en dit kan hoofdpijn en/of migraine veroorzaken.

Stress

Mensen die te veel stress ervaren hebben een adempatroon dat versneld is en hoog in het lichaam plaats vindt. Daarmee krijg je hetzelfde effect als bovenstaand staat benoemd. Je ademt hoog, snel en gebruikt de hulpademhalingsspieren in de nek of schouders te veel en te vaak. Een probleem voor nek, schouders, hoofdpijn en migraine.

Medicatie is in zulke gevallen een pleister voor de wond, maar het pakt niet de oorzaak aan. Ga met je adem aan de slag en je zult het verschil gaan merken. De hoofdpijn of migraine wordt minder of verdwijnt helemaal.

Wil je werk maken van jouw manier van ademen en je gezondheid? Neem dan contact met mij op.

Niels Scholten | Niels Scholten Coaching & Training

Coaching, trainingen, begeleiding en sparringpartner en meer, als eigenaar heb je meerdere rollen te vervullen. Daarbij is de ene rol leuker, geeft energie en gaat je “goed” af en de andere geeft meer uitdaging. Zo is het schrijven van blogs een combinatie van uitdagend, maar ook leuk :)