Winterzwemmen

De kracht van ijswater  

Mijn naam is Niels Scholten en al wat jaren bekend met winterzwemmen, waar ik eerst deelnemer was ben ik inmiddels winterzwemmen instructeur sinds de zomer van 2020. Ik heb inmiddels al wat ervaring opgedaan door zelf te zwemmen, maar ook door mensen te begeleiden. Ik vind winterzwemmen een heel mooi fenomeen voor al onze lichamen (fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch). Ik wil je daarom ook uitnodigen om meer te lezen over winterzwemmen en wie weet zien we elkaar aan de waterkant.

Winterzwemmen is voor Nederlandse begrippen onbekend, hierin hebben we ook geen tradities, in andere landen waaronder Rusland is dat een heel ander verhaal, daar wordt winterzwemmen door velen Russen beoefent en niet zonder reden. Winterzwemmen, de kracht van ijswater, neemt toe aan populariteit door Wim Hof en de bekende ijsbaden. Een mooie ontwikkeling en een startpunt om winterzwemmen te integreren in je leven. Eerst neem ik je mee in een aantal belangrijke punten rondom winterzwemmen. Het heeft namelijk vele gezondheidsvoordelen, mits je een aantal regels in acht neemt. Lees hier alles over winterzwemmen.

Onderstaand een aantal zaken die van belang zijn tijdens het winterzwemmen en wat vragen die mij inzicht geven in jou. Lees het gerust door en vul het formulier in en dan zien we elkaar aan de waterkant.

De vragen zijn;

– Zou jij mij kunnen vertellen wat de reden is waarom je wilt winterzwemmen? Wat is eventueel je doel of wat zou je willen bereiken (dit kan ook gewoon het ervaren zijn)?

– Ben je al bekend met koude trainingen (koud douchen, workshop of buitenzwemmen)?

– Hoe is je algemene conditie?

– Zijn er bepaalde fysieke ongemakken waar ik rekening mee moet houden?

– Zijn er nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden of die je kwijt wilt?

“Patience is like ice cold water running through your veins,
but our love will be immense”

Alejandro Perez

De antwoorden op bovenstaande vragen geven me iets meer inzicht in jou en dragen bij aan de ervaring rond het winterzwemmen (ook wel dippen genoemd gezien de duur). Ik zal daarbij iets vertellen over de sessie, hoe deze is vormgegeven, wat je kan verwachten en wat je nodig hebt.

We starten de sessie met een warming-up (sportkleding, sportschoenen en zwemkleding onder sportkleding) om de gewrichten los te maken en het lichaam op temperatuur te krijgen. We gaan nooit koud het water in. Na de warming-up gaan we door middel van ademhalingsoefeningen de warmte goed verdelen in het lichaam.

Vanuit daar gaan we het water in, hierin zal ik meegaan en je volledig begeleiden met de aandacht voor jouw proces. De duur van de dip hangt af van de conditie van jou en het water, maar de gezondheidseffecten zitten al in de eerste halve minuut tot een minuut.

Na de dip, ga je de kant op en kleed je, je weer aan. Eventueel korte oefening om het lichaam weer op gang te krijgen qua warmte. Dan ga je naar huis en kan je eventueel een douche nemen. Laat hier minimaal een half uur tussen zitten.

Wat heb je nodig?

  • Sportkleding
  • Warme kleding
  • Droge kleding voor na het zwemmen.
  • 2x handdoeken, 1 om op te staan, 1 om af te drogen.
  • Muts, sjaal en handschoenen om warm te blijven.

Waar moet ik zijn?

Gebruik in je navigatie Bosjessteeg 8, IJsselmuiden. Je komt dan bij een boerderij uit bij het spoor, dan kun je langs het spoor rijden naar een parkeerplaats bij het water.