Emotioneel

Emotioneel

Naast mijn naam zijn er andere elementen verwerkt in het logo, het rondje in het midden, de cirkels rondom dit rondje. Ze hebben meerdere betekenissen en staan o.a. voor het fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam. In mijn werk als welzijnscoach werk ik samen met mijn klanten op deze lagen, de ene is duidelijker dan de andere. Zo kunnen we wel een voorstelling maken bij de emoties blijdschap, plezier, angst, verdriet en boosheid.

Alle vier de lichamen hebben een samenhang en verbinding en hebben invloed op elkaar, daarbij is het regelmatig de vraag welke beïnvloed welke en hoe is de volgorde daarin. Zijn het bijvoorbeeld de emoties die de gedachten vormen of is het misschien andersom? Of zorgt een bepaalde fysieke ervaring voor een emotie dat zorgt voor een gedachte en dat zorgt weer voor… Uiteindelijk is het in mijn optiek belangrijk dat er een balans is in alles en is het ook belangrijk om te werken met het emotionele lichaam.

Emoties onderdrukken

De emoties die we ervaren hebben een doel, hebben een functie, maar soms kan het zijn dat bepaalde emoties niet meer dienend zijn, maar nog wel worden getriggerd. Het kan ook zijn dat bepaalde emoties niet de juiste aandacht hebben gekregen. Dat ze zijn weggedrukt of dat ze worden onderdrukt. De emoties zitten er nog steeds en ik heb de overtuiging dat emoties de aandacht moeten krijgen die ze verdienen. Dat het niet onderdrukt wordt of dat ze onderdrukt worden. Dit heeft een negatief gevolg voor je gezondheid en welzijn.

Emoties er laten zijn

Het kan ook zijn dat je bepaalde emoties niet van jezelf mag toelaten of dat het voor je idee maatschappelijk niet gewenst is. Dat je op bepaalde momenten niet verdrietig mag zijn of dat je, je woede niet kan of mag toelaten. Dat je emoties gaat opkroppen en dat ze op dat moment niet tot uiting komen, is dat niet een vorm van zelf afwijzing? Je zegt nee tegen iets wat van jou is, je zegt dat er iets van jou niet mag zijn.

Het is daarom gezond en goed voor jouw welzijn om aan de slag te gaan met jouw emoties. Door te werken met je emoties word je er beter in. Emoties krijgen meer de ruimte, ze kunnen opgelost worden en je wordt beter in het omgaan van emoties, in welke vorm dan ook.

Heb je een uitdaging op het gebied van emoties? Je ervaart ze te heftig of heb je het idee dat je juist emotioneel vastzit of dat je emoties te weinig ervaart? Maak er werk van, werk aan je welzijn en gezondheid.

Niels Scholten | Niels Scholten Coaching & Training

Coaching, trainingen, begeleiding en sparringpartner en meer, als eigenaar heb je meerdere rollen te vervullen. Daarbij is de ene rol leuker, geeft energie en gaat je “goed” af en de andere geeft meer uitdaging. Zo is het schrijven van blogs een combinatie van uitdagend, maar ook leuk :)