Mentaal

Mentaal

Naast mijn naam zijn er andere elementen verwerkt in het logo, het rondje in het midden, de cirkels rondom dit rondje. Ze hebben meerdere betekenissen en staan o.a. voor het fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam. In mijn werk als welzijnscoach werk ik samen met mijn klanten op deze lagen, de ene is duidelijker dan de andere. Mentaal weten we vaak wel te plaatsen dat het in het hoofd afspeelt, het is alleen niet zo tastbaar als het fysieke lichaam.

Overtuigingen

Dat wil niet zeggen dat hij minder belangrijk is, uiteindelijk zijn alle lichamen even belangrijk vind ik. Wanneer er een onbalans is bij één van de vier dan zal je dit merken. Uiteindelijk is alles verbonden en heeft alles invloed op elkaar, het is een dans die continu in beweging is. Het mentale lichaam bevat het denken, jouw waarheden en overtuigingen. Deze worden op verschillende manieren gevormd, door de dingen die je meemaakt, de mensen om je heen etc. Wat je denkt heeft invloed op jouw handelen, hoe je het leven ervaart, jouw gezondheid en welzijn.

Negatief denken

Stel je maar eens voor wanneer je vaak te maken hebt met negatief denken. Je negatieve gedachtes hebt over jezelf en/of over de wereld om je heen. Hoe ervaar je dan het leven en hoe handel je in zulke momenten? En stel je dan eens voor wanneer je positieve gedachten hebt, hoe voel je, je dan, hoe is je handelen en hoe ervaar je dan het leven? Wat komt er op je pad en wat trek je je aan? Het mentale lichaam wordt door verschillende omstandigheden gevormd, maar dat wil zeker niet zeggen dat je mentaal niet kan veranderen.

Hierbij is het goed om te weten dat we een bewust — en een onderbewust deel hebben. Veel mensen hebben het idee dat we veel bewust doen, maar schijn bedriegt. Wat we bewust doen is tussen de 1% — 5%, onbewust is tussen de 95% — 99%. Gelukkig maar, want anders zouden er nog meer mensen zijn die overspannen zijn. Het is daarom wel goed om te weten dat de grootste en krachtigste verandering zit op het onderbewuste.

Welke mentale uitdagingen ondervind je en waarin zou je willen veranderen? Welke negatieve, belemmerende overtuigingen heb je?

Niels Scholten | Niels Scholten Coaching & Training

Coaching, trainingen, begeleiding en sparringpartner en meer, als eigenaar heb je meerdere rollen te vervullen. Daarbij is de ene rol leuker, geeft energie en gaat je “goed” af en de andere geeft meer uitdaging. Zo is het schrijven van blogs een combinatie van uitdagend, maar ook leuk :)