Methode Beter Ademen

de krach van adem

Een juiste ademhaling tijdens het rusten, maar ook tijdens inspanning, draagt bij aan jouw gezondheid en welzijn gedurende de hele dag. Dit heeft invloed op jouw gezondheid wanneer je wakker bent, maar ook wanneer jij slaapt. De Methode Beter Ademen (ook bekend als de Beter Adem Methode) is een methode die ervoor zorgt dat jij een lage en rustige ademhaling hebt in rust en een actieve ademhaling bij inspanning. In de Methode Beter Ademen ligt de nadruk op je uitademing, in de methode leer jij actief uit te ademen, zo leer jij dieper te ademen en train jij jouw buikkracht. Het geeft jouw letterlijk en figuurlijk een stabiele basis. De Methode Beter Ademen maakt je meer bewust van jezelf en is een goede training voor je fysiek.

Voordelen Methode Beter Ademen

 • Contact met je essentie
 • Sterke buikkracht
 • Meer energie
 • Gezonde, lage ademhaling
 • Stabiele basis
 • Sterke intuïtie
 • Inspanning en ontspanning in balans
 • Ontspannen schouders
 • Rust in hoofd

Methode Beter Ademen voordelen

Wanneer jij lang en actief uitademt heeft dat een aantal voordelen jou. Wanneer jij lang en diep uitademt leeg jij een groot gedeelte van je longinhoud. Zo verschoon jij je longen dat een reinigende, verdiepende, rustgevende en regulerende werking geeft.

Reinigend

Op een normale uitademing blijft er aanzienlijk wat lucht in je longen. Deze oude lucht wordt dus niet altijd gereinigd. Door actief en laag te ademen zorg jij ervoor dat er meer longinhoud uitgeblazen wordt. Zo blaas jij de oude en vervuilde lucht uit en maak jij ruimte voor nieuwe en schone lucht. Onze luchtwegen scheiden 70% van onze afvalstoffen uit, belangrijk dus om zo af en toe goed te reinigen.

Verdiepend

Wanneer er gekeken wordt naar het adempatroon zien we vaak een hoge ademhaling in de borst. Dit is om verschillende redenen niet helpend? Zo geef je b.v. het signaal af dat er reden tot stress is, je benut maar een klein gedeelte van je longcapaciteiten en heb je kans op nek- en schouderklachten. Door actief uit te ademen kom je dieper en lager in je lichaam, je spreek je middenrif, je flanken en het gebied rondom je buik aan. Gebieden die belangrijk zijn bij een gezonde ademhaling

Rustgevend

Wanneer jij langer gaat uitademen activeer jij het sympathisch zenuwstelsel, dit is het gedeelte in ons zenuwstelsel wat staat voor ontspanning en rust. Je zorgt voor een ontspanning in je lichaam, eventuele stress wordt gereguleerd. Wanneer jij actief en aandachtig aan het uitademen bent dan is het niet mogelijk om gedachten te hebben.

Regulerend

Door actief en diep uit de ademen zorg jij ervoor dat de CO2 (koolzuur) tolerantie toeneemt, jij kan dus meer CO2 in je lichaam verdragen. Dit zorgt ervoor dat het langer duurt voordat jij de ademprikkel voelt, dit heeft als voordeel dat jij langzamer gaat ademen. CO2 heeft een onterecht een slechte reputatie, want CO2 heeft vele voordelen voor ons lichaam. Wanneer jij dit actief oefent krijg jij meer balans in jouw ademhaling.

Werken met en aan je adem geeft vele voordelen op fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch vlak. Daarom een kleine opsomming van de voordelen:

 • Verbetert astma, bronchitis en COPD.
 • Stimuleert spijsvertering
 • Betere prestaties
 • Energieker
 • Reguleert bloeddruk en hartslag
 • Versterkt zelfvertrouwen
 • Bewustwording
 • Ontspant nek en schouders
 • Vergroot longcapaciteit
 • Lost hyperventilatie op

“The quality of our breath expresses our inner feelings.”

T.K.V. Desikachar

Stappen van de Methode Beter Ademen

In de Methode Beter Ademen doorloop jij een aantal stappen. Door deze te doorlopen kom jij tot een betere ademhaling en de voordelen die dat met zich meebrengt. Jij werkt trapsgewijs naar een volledige cyclus die bestaat uit 5 stappen:

1. Lichaamshouding
2. Verdiepen
3. Verbinden
4. Versnellen
5. Super adem

Start vandaag met ademen

Bestellen

Lichaamshouding

Bij elke oefening die jij doet is jouw lichaamshouding van belang. Is het nu zitten, lopen, sporten en zelfs slapen, jouw houding heeft invloed op de kwaliteit en op jouw gezondheid. Jouw houding is de basis voor de oefening en is daarom ook van groot belang. In deze stap leer jij hoe jij je voeten plaatst, hoe jij op de stoel zit, hoe jij je rug recht houdt, je schouders en nek ontspant. In je houding kweek jij ruggengraat, een sterke core, een open en krachtige houding vanuit souplesse.

Verdiepen

In deze fase van de cyclus ga jij de adem naar beneden brengen in je lichaam. Zo ga jij naar de basis van je ademhaling, wat je rust en ontspanning geeft. Door dit vaker te oefenen kun jij snel en gemakkelijk naar die ontspanning gaan. Jij zult makkelijker in stressvolle situatie rustig blijven of worden.

Verbinden

Om de verdieping volledig te krijgen maak je gebruik van de letter F en S met daarbij stops, Dit zorgt ervoor dat je tot laag komt met je adem. Wanneer je gaat verbinden maak je van de ademhaling een mooie ronde cyclus waarin de uitademing nog steeds langer is dan de inademing. Zo kom je tot een mooie en vloeiende beweging (flow).

Versnellen

In deze stap ga jij de uitademing versnellen, jij gaat nog meer buikkracht gebruiken. Je komt in een ademritme die in balans is. Zowel de uit als de inademing is gelijk. De inspanning in het ademen neemt toe, maar het zorgt direct voor een ontspanning.

Super adem

De super adem is stap 5 in de cyclus, en vaak is deze beter om te doen nadat jij de eerste 4 stappen goed geïntegreerd hebt. Dan heb jij een goede en stabiele basis om deze stap te doen. Hij is intensief, maar kan jou veel brengen. Daarom is een goede basis van groot belang. In deze stap ga jij zowel in als uit actief ademen, waarbij de nadruk ligt op de inademing. Jouw hele systeem wordt opgeschud en krijgt een soort van reset.

Start de online cursus

Nieuwsgierig?

De Methode Beter Ademen is een methode die jou veel kan brengen. Niet alleen een betere ademhaling, maar ook positieve effecten op je algehele gezondheid op fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch vlak. Wil jij dit ervaren en eigen maken? Jij kunt dit leren in 1 op 1 sessies met mij, door de online cursus of tijdens een workshop.