NEK & SCHOUDERS

NEK & SCHOUDERS

Heb jij regelmatig last van je nek en schouders? Of misschien is het niet regelmatig, maar heb je er continu last van. Heb je jezelf wel eens afgevraagd waardoor het komt? Heb je dan ook wel eens gedacht dat je ademhaling hier invloed op heeft?

Wanneer we een ontspannen ademhaling hebben, ademen we laag in ons lichaam. Hierbij wordt het middenrif gebruikt, dit is onze ademhalingsspier. Wanneer er actie van ons gevraagd wordt gaan we sneller ademen, een lage ademhaling is niet voldoende we gaan sneller en hoger ademen. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van de hulpspieren in de nek en schouders. Helemaal niks mis mee, want deze manier van ademen is logisch, kloppend en gezond. Kom je vervolgens weer tot rust zakt je adem en adem je weer laag en ontspannen.

In een gezonde en ideale situatie adem je zoals bovenstaand, passend wat gevraagd wordt in de situatie. Helaas zie ik vaak genoeg dat dit niet de realiteit is, dat mensen in een “rustige” staat van zijn een hoge ademhaling hebben. Dit betekent dat wat op het oog rustig lijkt in wezen een onrustige staat is. Door een hoge ademhaling geef je het signaal af van actief zijn en gebruik je ook de nek- en schouderspieren om te ademen. Deze gebruik je meer dan waarvoor ze gemaakt zijn.

Wanneer je continu hoog ademt overbelast je de spieren in je nek en schouders met alle gevolgen van dien. De nek en schouders gaan vastzitten, een vergrote kans op hoofdpijn en/of migraine of andere verschijnselen.

Last van je nek en schouders? Onderzoek eens je manier van ademen of laat mij je helpen. Daarbij kan het ook interessant zijn om te kijken of jij niet teveel hooi op je vork neemt, teveel op je schouders neemt of dat je het gevoel hebt dat er iets of iemand je op de nek zit. Ga voor een gezonde ademhaling, ga voor jouw gezondheid.

Niels Scholten | Niels Scholten Coaching & Training

Coaching, trainingen, begeleiding en sparringpartner en meer, als eigenaar heb je meerdere rollen te vervullen. Daarbij is de ene rol leuker, geeft energie en gaat je “goed” af en de andere geeft meer uitdaging. Zo is het schrijven van blogs een combinatie van uitdagend, maar ook leuk :)