Hyperventilatie

Hyperventilatie

Snel, sneller, snelst… bij het woord hyperventilatie hebben de meeste mensen wel een beeld. Waar denk jij aan bij het woord hyperventilatie? Hoe ziet een persoon eruit die dat doet? Misschien herken je het wel bij jezelf. Dit is vaak de extreme uiting van hyperventilatie, maar de minder extreme variant doen ook veel mensen, ze ademen te veel en/of te vaak.

Manieren van ademen

Ons lichaam kan zich gedurende de dag in verschillende staten van zijn bevinden, van totale ontspanning tot extreem actief. Bij deze verschillende staten hoort een andere manier van ademen, niks mis mee. Wanneer je gedurende de dag, de hele dag door een hoge snelle ademhaling doet, dan ben je chronisch aan het hyperventileren. Je ademt teveel, meer dan nodig is, wat invloed heeft op je welzijn en gezondheid.

Een verstoorde ademhaling kan zich op verschillende manieren uiten, of in de toekomst als je er niks aan doet. Uitingen zoals, hartkloppingen, snelle hartslag, gejaagd gevoel, vermoeidheid, slecht slapen etc.

Langzaam ademen

De oplossing voor het probleem is langzamer en lager ademen. Wanneer je snel en hoog ademt heeft dit weer tot gevolg dat je sneller gaat ademen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht, die je wel graag wilt doorbreken. Dit is niet altijd makkelijk, dit vraagt aandacht, de juiste tips en training. Door langzaam en lager te ademen word je CO2 tolerantie hoger en dat heeft weer tot gevolg dat je langzamer gaat ademen. Je krijgt meer balans en rust in je systeem.

Heb je een te hoge ademhaling of denk je dat er voor jouw winst te behalen valt? Neem contact met mij op voor de mogelijkheden. Adem jezelf gezond en verbeter je welzijn.

Niels Scholten | Niels Scholten Coaching & Training

Coaching, trainingen, begeleiding en sparringpartner en meer, als eigenaar heb je meerdere rollen te vervullen. Daarbij is de ene rol leuker, geeft energie en gaat je “goed” af en de andere geeft meer uitdaging. Zo is het schrijven van blogs een combinatie van uitdagend, maar ook leuk :)