Adem – veel gestelde vragen

Er bestaan veel vragen rondom adem en zo ook rondom de methode en het traject. Onderstaand zal ik de veel gestelde vragen beatwoorden. Mocht jouw vraag er niet tussen zitten dan kun je via het formulier onderaan je vraag stellen en zal ik zo spoedig mogelijk jouw vraag beantwoorden.

Voor je doorgaat naar de vragen zou ik je het volgende willen vragen ongeacht je in traject zit of niet. Ik zou je willen vragen om heel even de rust en de tijd te nemen voor jouw vraag. Stel de vraag aan jezelf eventueel vaker en neem dan eens de tijd om een antwoord te laten komen.

Daarbij is het de kunst om dit niet alleen vanuit je hoofd te doen, maar ook vanuit je gevoel. Wat voelt voor jou kloppend en goed? We weten vaak meer dan we denken en wij weten het beste wat voor ons kloppend is. Zo leer je beter om te luisteren naar jezelf en kan je met behulp van antwoorden van een ander komen tot een antwoord dat voor jou compleet is.

“Adem ontspannen en rustig uit en vind het antwoord in jezelf”

Niels

Ik kan niet stoppen met gapen

Gapen is een teken dat we loslaten, sta jezelf toe om los te laten wat er losgelaten mag worden. Heb je het gevoel dat het te lang aanhoudt, doorloop dan de volgende stappen;

  • Adem lang uit.
  • Houd onderaan vast tot je een ademprikkel voelt.
  • Laat ontspannen weer de adem naar binnen komen.
  • Als het goed is heb je geen behoefte meer tot gapen.
  • Heb je nog steeds het gevoel tot gapen, herhaal dan de oefening.

Ik heb last van pijnlijke nek en schouders

Wanneer we stress ervaren gaan we hoger ademen en vaak gebruiken we dan ook spieren in onze nek en schouders. Dit is geen probleem wanneer we dit tijdelijk doen, maar er moet ook weer ontspanning zijn in dat gebied. Heb jij last van teveel stress of span jij overmatig je nek en schouders aan om te ademen dan blijft dit probleem in stand. Houd je nek en schouders ontspannen en naar beneden en breng je adem en aandacht naar je buik.

Ik heb het gevoel dat ik niet laag kan ademen

Het niet laag kunnen ademen kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je niet laag komt omdat je al tijden dit gebied niet meer hebt aangesproken. Andere oorzaak kan zijn dat er een blokkade zit in je lichaam waardoor je voor je gevoel niet verder komt. 

Wanneer je de uitademing verlengt en de aandacht blijft richten op het gebied waar je naar toe wilt zul je steeds verder en dieper komen. Heb vertrouwen in jezelf en je kunnen en je gaat dieper komen.

Ik werd duizelig en licht in mijn hoofd en had het idee dat ik zou flauw gaan vallen

Wanneer je, je duizelig voelt tijdens het ademen dan zit het probleem hem in waar op dat moment je aandacht zit. Waarschijnlijk zit je aandacht om welke reden dan ook in je hoofd. Dit zorgt ervoor dat het zwaartepunt voor je gevoel daar ook zit. Wanneer iets topzwaar wordt kan het gaan wiebelen en kan je het gevoel krijgen dat je om wilt vallen.

De oplossing is je aandacht te brengen naar je voeten en de ademhaling in je buik. Zo breng je het zwaartepunt naar beneden en zal je, je gegrond voelen en werken vanuit een stabiele basis.

Ga bij jezelf na waarom je in je hoofd zit. Maak je, je druk of je de oefening wel goed doet, heb je geen vertrouwen in je eigen kunnen of je lichaam of…. In het antwoord ligt de oplossing en de groei.

Mijn lichaam ging tintelen

Tijdens de ademhalingsoefening kan het zijn dat je lichaam begint te tintelen. Tijdens het ademen breng je, je lichaam en jouw energie in beweging. Deze beweging in het lichaam kunnen ervoor zorgen dat bepaalde gebieden wakker geschud worden en/of actief worden. Dit kan een tinteling teweeg brengen. 

Er kwamen emoties los tijdens het ademen

Gefeliciteerd! Klinkt misschien vreemd, want sommige emoties zijn niet prettig en welkom zou je zeggen. Door te ademen breng je, je lichaam in beweging en kunnen vastzittende emoties loskomen. Op dat moment misschien niet prettig, maar het zorgt er wel voor dat ze loskomen en dat je ze los kan en mag laten. 

Wat moet ik doen als er emoties loskomen

Het loskomen van emoties kan soms overweldigend zijn en heb je de neiging om te stoppen. Het is lastig om één antwoord te geven wat je dan moet doen. Dit is geheel afhankelijk van de oorzaak en grote van de emotie. 

Van nature blijven we weg bij pijn en zal je willen stoppen, maar dat zorgt ervoor dat de pijn blijft. Het is daarom sowieso verstandig om de pijn te zien en te (h)erkennen en hem er te laten zijn zonder oordeel. 

Wanneer je blijft ademen zal het ervoor zorgen dat je de emotie onder ogen komt waardoor er ruimte staat om het op te lossen. Soms kan de emotie zo groot zijn dat het helpend is om deze stukje bij beetje op te lossen. Dan kan het soms helpen om iets minder hard te ademen of geheel te stoppen. Om het op een later moment voort te zetten.

Neem bovenstaand mee in gedachten en voel aan wat jij denkt dat nodig is wanneer jij de emotie voelt. 

Ik heb toch een andere vraag.

Leuk en interessant tegelijk. Ik ben heel erg benieuwd naar jouw vraag, stel hem via onderstaand formulier en ik ga hem voor jou beantwoorden.