Natuurlijk presenteren

vertel het op jouw manier 

Stel, je gaat een presentatie geven, een speech houden, of een andere gelegenheid, waarbij je voor een groep mensen moet staan om iets te vertellen. Je staat voor de groep en er gaan verschillende gedachten door je hoofd. Niet helpende gedachten; je krijgt het warm, een droge mond en je hebt een hoge ademhaling. Dit is niet de beste staat om in te zijn wanneer je moet presenteren. Jouw verhaal zal niet op een natuurlijke manier verteld worden.

En hoe zou het zijn wanneer je voor die groep staat en dat je merkt dat je wel wat gespannen bent, maar daar hele-maal oké mee bent? Dat je vol zelfvertrouwen bent en door natuurlijk ademen jouw verhaal op jouw manier kan vertellen?

“Give yourself permission to take time to breathe, to be present, and just be.”

Presenteren

Wanneer je een presentatie hebt, in welke vorm dan ook, dan kunnen er veel facetten voor zorgen dat een presentatie wel of niet goed wordt ontvangen. Daarbij kun je onderscheid maken tussen het technische en het persoonlijke aspect. Bij het technische gedeelte ga je kijken naar voorbereiding, opbouw, gebruik van hulpmiddelen, etc. Wanneer je met dit gedeelte aan de slag wilt, dan verwijs ik je graag naar Marije Wielenga en haar cursus stralend presenteren. Wil je met het persoonlijke stuk aan de slag, lees dan verder. Al ben ik ervan overtuigd dat het volgen van beide cursussen een ijzersterke combinatie is.

Cursus presenteren

Wanneer je een presentatie geeft en je herkent je in het voorbeeld wat ik aan het begin heb gegeven, dan zullen er een aantal dingen gebeuren. Je hoort de welbekende stemmetjes in je hoofd die je niet helpen; je voelt stress, hebt weinig zelfvertrouwen en je hebt een hoge, snelle ademhaling. Deze aspecten zorgen ervoor dat jij niet jezelf bent en dat jij op die momenten bevriest, wilt vluchten of in de vechtmodus gaat.

Welke keuze jij ook maakt op zo’n moment, het zal niet bijdragen aan een natuurlijke manier van presenteren. De presentatie zal heel anders gaan wanneer jij kiest om te blijven staan en het vertrouwen hebt in jezelf. Tijdens de cursus ga ik samen met jou kijken naar de aspecten die ervoor zorgen dat jij die spanning voelt. Wat voor gevoel presenteren jou geeft, welke stemmen opkomen en hoe jij ademt op die momenten.

Wanneer we inzichtelijk hebben waar de pijnpunten zitten, dan kunnen we hier verandering in gaan brengen. De basis is jouw ademhaling. Wanneer jij namelijk de controle hebt over jouw ademhaling en weet wat je ermee kan, dan heb jij ook de controle of kan je de controle weer nemen tijdens spannende momenten. We gaan er samen voor zorgen dat jij het gevoel hebt dat jij in controle bent en dat jij kan spreken vanuit zelfvertrouwen en rust.

Cursus presenteren & investering

De cursus bestaat uit 3 sessies van 1,5/2 uur waarbij we inzichtelijk maken wat de pijnpunten zijn en waar we stap voor stap werken naar een natuurlijke manier van presenteren. Buiten de sessies om krijg je huiswerk waarbij je zelf werkt aan jouw ademhaling. Je krijgt toegang tot de online cursus ‘Natuurlijk Ademen’, die je daarin ondersteunt. Zo werk je aan een betere manier van presenteren én natuurlijk ademen zal ook een positieve invloed op je dagelijks leven hebben. De kosten voor de cursus bedragen €480,-. Een investering waar jij je hele leven wat aan hebt!

De voordelen van natuurlijk ademen

 • Meer energie
 • Betere gezondheid
 • Spijsvertering verbeteren
 • Oplossen of verminderen ademproblemen
 • Minder stress
 • Meer zelfvertrouwen
 • Betere controle lichaamsgewicht
 • Verbetering in astma, bronchitis en apneu
 • Versterkte core
 • Meer rust, ontspanning
 • Hyperventilatie, migraine e.a. oplossen
 • Verbetering van je hartritme en bloeddruk
 • Betere nachtrust
 • Verbetert immuunsysteem
 • Verbetering van je uithoudingsvermogen

Kan jij niet meer wachten!

Wil jij jezelf beter presenteren? Neem contact met mij op of laat hier jouw gegevens achter en ik neem contact met je op voor een kennismaking.